هفته مد پاریس از روز دوشنبه آغاز خواهد شد اما این اولین بار در تاریخ این رویداد مهمه که به دلیل شرایط کرونا به صورت آنلاین برگزار میشه. هفته مد پاریس که معمولا دو بار در سال برگزار میشه، مانند بسیاری از رویدادهای مهم دیگر در جهان از ناحیه بحران کرونا آسیب اقتصادی شدیدی دیده، اما در همین دوران زخمهای شدید دیگری نیز از درون خود این صنعت سر باز کرد. شیوع کرونا باعث شده تا طراحان لباس، سرخوردگی و ناامیدی خود را که سالیان سال همراه داشتند اکنون آشکار کنند. بیشتر طراحان میگویند از ریتم پرشتاب این رویداد و فشاری که برای سرعت بخشیدن به کار روی کرده آنهاست، به جان آمدهاند و میگن تدارک پنج یا شش کلکسیون در سال خطرات زیستمحیطی زیادی را نیز به همراه دارد. علاوه بر آن پرسشی که با هفته مد آنلاین پیش آمده آن است که با وجود امکانات دیجیتال اکنون دیگر چه نیازی به برگزاری نمایشهای واقعی مد وجود دارد.
موج مخالفت با مصرفگرایی و تخریب محیط زیست در میان خود طراحان مد نیز هماکنون طرفداران زیادی پیدا کرده و برخی از آنان از لزوم حذف رفتارهای نژادپرستانه و جنسیتزده در این صنعت سخن میگویند. برخی از طراحان جوان به برگزارکنندگان هفته مد پاریس گفتن که از این پس در کل سالی یک یا دو بار بیشتر تن به کار طراحی کلکسیون نمیدن خبری که شرکتهای منتفع از مد را در مورد از رونق افتادن این صنعت در آینده نگران کرده
آنتونی واکارلو، طراح ایو سنلوران در ماه آوریل با اعلام این که از هفته مد پاریس در این فصل کنار میکشد گفت که این موضوع سبب خواهد شد تا سرعت کار پایینتر آمده و این برند تقویم تولید خود را تغییر دهد. پس از آن الساندرو میکله، طراح گوچی نیز در ماه مه جنجال دیگری بر پا کرد. تصمیم او سبب شد تا نمایشهای مد گوچی از ۵ بار به ۲ بار در سال کاهش پیدا کنه. به این ترتیب او ایده نمایش فصلی را که تقویم مد معمولا بر اساس آن تهیه میشود، به کلی زیر سوال برد. میکله گفت که لباس باید عمر طولانیتری داشته و «بی فصل» باشد. در پی این تحولات، شکافها و اعتراضها زمانی واقعاً آشکار شد که چند صد تن از دستاندرکاران معروف مد با هدایت استاد بلژیکی، «دریس فننوتن» در ماه مه نامهای سرگشاده را برای درخواست تغییرات اساسی در این صنعت امضا کردند.
آنها خواستار اعمال تغییرات بنیادین و انقلابی در تقویم مد جهان شدند، به طوری که لباسهای زمستانی در زمستان و لباسهای تابستانی در تابستان در فروشگاهها عرضه شه، نه از ماهها قبل از فصل مربوطه، چنان که امروز رایجه. این دسته از طراحان با این حال تأکید دارند که این تعییرات نه تنها به صنعت مد ضربه نمیزند، بلکه آن را در مسیر منطقیتری قرار میدهد. آنها در نامه سرگشاده خود تأکید کردن که در حال حاضر «تقویم مد با مشتری همگام نیست، این تقویم برای کارشناسان صنعت ناپایدار است و به فروش ضربه میزند». آنها خواستار حذف تخفیفها و فروشهای ویژه مانند «جمعه سیاه» شدهاند چون به گفته آنان این امر سبب فروش نرفتن بسیاری از تولیدات در این صنعت شده است و حتی برگزاری نمایش مد را نیز بیهوده میدانند چون میگن این کار به صورت دیجیتال قابل انجامه. با این همه، به نظر میرسد برخی از مارکهای تجملاتی برتر هنوز آماده انقلاب در این صنعت نیستن. پیترو بکاری، مدیرعامل دیور هم از تقویمهای جاری و هم از برگزاری نمایش دفاع کرده و به خبرگزاری فرانسه گفته است:
«هیچ چیز مانند اجرای زنده نیست. ما معتقدیم که همیشه محلی برای نمایش زنده وجود خواهد داشت.»
هر چه هست، انتقادها و اعتراضهای حرفهای در مورد برگزاری هفته مد پاریس تمام ماجرا نیست، چون برگزارکنندگان این رویداد به دلیل شیوع کووید ۱۹ تا همین جا هم آسیب اقتصادی شدیدی را متحمل شدن. شاید هم حق با طراح کلمبیایی استبان کورتاسار باشد که میگوید:
«همه در تلاشند تا تصویر خوبی نشان بدهند و بگویند که همه چیز خوب است، در حالی که در پشت صحنه ما در حال خرج کردن پولی هستیم که نداریم.»