هفته مُد پاریس بهار و تابستان ۲۰۱۶

هفته مد پاریس بهار 2016

همانطور که در مقالات و نوشته های قبلی بررسی کردیم و میدانید چهار رخداد یک هفته ای با عنوان هفته مد در صنعت مد وجود دارد که هر ساله دو بار در قالب دفیله ها و فشن شوهای پوشاک زنانه و مردانه، لباس عروس و اکسسوارها، در دو فصل اصلی پائیز/زمستان و بهار/تابستان در چهار شهر ، یعنی به ترتیب در نیویورک، لندن، میلان و در آخر در پاریس برگزار می شوند. هفته مد هر ساله در ماه فوریه با دفیله های پوشاک زنانه فصل پائیز/زمستان در نیویورک آغاز می شود که امسال هفته مد نیویورک یا از دهم تا هجدهم فوریه و هفته مد لندن از نوزدهم تا بیست و سوم فوریه، هفته مد میلان  از بیست و چهارم فوریه تا اول مارس و در نهایت هفته مد پاریس از اول تا نهم مارس برگزار می شوند. علاوه بر این چهار شهر در شهرهای دیگری نیز هفته مد برپا میشود، ولی شاید مهمترین این رویدادها مختص به برجسته ترین طراحان مد باشد که در قالب دفیله های “اوتور کوتور” به معنای “دوخت سفارشی” در هفته مد اوت کوتور پاریس برگزار می شوند. از آنجائیکه اوت کوتور به دوخت و دوز لباس ها در سطح بالا، با کیفیت بی نظیر و به صورت سفارشی و انجام میشود، در نتیجه طراحان این سبک لباس و پوشاک عموماً در مقیاس فشن سطح بالا جای میگیرند و نمایش لباسهای آنها اتفاقی مهم و هنری در بین فشن دوستان تلقی میشود. بر طبق قوانینی که اتاق صنفی اوت کوتور وضع نموده، این اتفاق فقط در پاریس برگزار میشود. در این هفته و در طول دفیله ها شاهد آن هستیم که استادان صنعت مد، بیشتر نمایش هایی تئاترگونه ارائه می دهند و با تم ها و موضوعات مختلفی که در دفیله ها به نمایش می گذارند، نظر منتقدان و نشریات را به خود جلب میکنند. . هفته مد اوت کوتور بهار ۲۰۱۶ پاریس در روز ۲۴ ژانویه ۲۰۱۶ آغاز شد و در روز ۲۹ ژانویه به پایان رسید و طراحان مد برجسته دنیا از مزون های فشن: آتلیه ورساچه، شَنل، شاپارلی، کریستین دیور، والنتینو، ژیوانشی، جیامباتیستا والی، الکساندر ووتیه، آرمانی پریوه، مزون مارژیلا، ژان-پل گوتیه، ویکتور و رولف، استفان رولان، اِلی صَعب، زهیر مراد، بُشرا جَرار، آلبرتا فره تی، الکسیس مابیل، دایس کایِک، رونالد وَن دِر کِمپ، اولیانا سرجینکو و ییکینگ یین در این هفته مد شرکت کردند.

در این مطلب قصد داریم به طور خلاصه هفته مد پاریس ۲۰۱۶ نگاهی بیاندازیم و در مورد تم و موضوع اصلی هر کلکسیون از هر برند و طراح مد، اطلاعات کوتاهی ارائه کنیم. باز هم باید تاکید کرد که هرچند لباس اوت کوتور از جذابیت مسحور کننده ای برخوردار است ولی در واقع بیشتر جنبه نمایشی داشته و طبیعتا نمیتوان از آن در زندگی روزمره استفاده کرد.

در ایتدا سراغ کلکسیون پوشاک زنانه بهار ۲۰۱۶ آتلیه ورساچه (Atelier Versace) می رویم که دفیله آن این برند هفته مد پاریس ۲۰۱۶ را آغاز کرد. این برند تحت مدیریت دوناتلا ورساچه مسیر فمینیست تری در پیش گرفته بود و در این کلکسیونش بیشتر روی خطوط منحنی و برش های بیشتر در لباس تأکید کرده بود. بجای تکنیک های سنتی از روش های جدید برای دوخت لباس ها باستفاده شده و طراحی های او پیچیدگی بیشتری داشتند. تا جائیکه خود دوناتلا در آن زمان گفت که این کلکسیون وقت گیر ترین کلکسیونی بوده که تابحال بر روی آن کار کرده است.

 

بعد از ورساچه نوبت برند معروف شنل است. کلکسیونی که نمود کاملی از برش ها، درزهای فراوان، نمایش انحناها و زیبایی های بدن با استفاده از هندسه نامتقارن، طناب ها و یراق های آویخته سواروسکی، طرح های ارگونومیک چاپی و کار دست و … بود. کارل لاگرفلد در مورد وقار و متانت کلکسیون اوت کوتور شَنل (Chanel) گفته بود: «فشن بخشی از رخدادهای دوران ماست.» طرحهای این برند بر خلاف تصور همیشگی از اوت کوتور بسیار مینیمالیستی و در عین حال باشکوه بودند. با تماشای تمام کارهای این کلکسیون درخواهید یافت که که اصول سبک همیشگی و قدیمی نشدنی شنل یعنی کت های بوکله کمرنگ با دامن های سنگین و آستین های پفی و یقه های ساده در کنار پیراهن های شب مشکی و مروارید دوزی شده، در این کلکسیون بسیار هوشمندانه استفاده شده اند. یکی از جذابیتهای اصلی این کلکسیون استفاده از چوب های بازیافت شده و دقت به اکولوژی و پایدار بودن جنس این لباس ها برای مدتی طولانی در این مجموعه بود که توجه بسیاری را به خود جلب کرد.

دومین کلکسیون کوتور برتراند گویون برای مزون شاپارلی (Schiaparelli) کانسپتی حول محور خوراکیها و میز غذا داشت. وی توضیح می دهد که این کلکسیون را در واکنش به حملات تروریستی به پاریس در ماه نوامبر گذشته طراحی کرده است و موضوع آن “بازگشت به چیزهایی که برایمان اساسی و بنیادی است، یعنی لذت داشتن دوستان در کنار هم در منزل” است. به نوعی وعده غذایی مهمترین دل مشغولی بنیانگذار این مزون در آن بازه زمانی بوده است!

السا شاپارلی رستوران کوچکی در زیرزمین خانه اش در پاریس تأسیس کرده بود و یک سرآشپز ایتالیایی را در آن بکار گرفته بود. حالا برتراند گویون به یاد این علاقه شاپارلی به زمینه رستورانداری ، تصاویر سنتی دستمال سفره ها و لوازم آشپزخانه و خوراکی ها را سوژه اصلی کلکسیون جدید شاپارلی قرار داده و طرحهای متفاوتی را ارائه کرده است.

در فشن شوی کریستین دیور (Christian Dior) همه چیز مثل همیشه بود: همان مکان و همان مناسبتهای همیشگی با این تفاوت که در آن زمان، دیور مدیر نوآوری نداشت و تیمی جوان متشکل از لوسی مه یر و سرژ روفیو طراحی لباس های این برند را انجام می دادند و کلکسیونی مدرن و جوان پسند ارائه دادند.

پس از آنکه سیمونز این مزون را ترک کرد، این تیم سبکی ملایم تر و مینیمالتراز مدیر قبلی در پیش گرفتند و این بدان معنا نیست که این تیم جوان اصول مزون کریستین دیور را از بین برده باشند.

دیدن کارهای مجموعه ی مزون والنتینو (Valentino) همیشه مانند گوش دادن به تاریخ هنر ایتالیاست. استفاده از مخمل و حریر به سبک اکسپرسیونیستی و رمانتیسیسم ونیزی اوایل قرن بیستمی بطور ملایمی در کلکسیون کوتور والنتینو بر تن مدل های پابرهنه با اکسسوارهایی به شکل مارهای فلزی طلایی روی موهایشان جلای خاصی به صحنه ی نمایش هفته مد پاریس بخشیده بود.

 

امروزه یک چیز در لباس های والنتینو کاملاً شناخته شده است و آن بلند بودن طول لباسها تا روی مچ پای مدل یا حتی روی زمین است.  شفافیت و زرق و برق دار بودن لباسهابا یقه های یونانی نیز هم زیبایی جدیدی را به طرفداران این برند عرضه کرده بود. همین مهارت باورنکردنی طراحان این مزون است که باعث می شود پارادوکس قدیمی بودن سبک لباس ها و جزئیات کار دست و سادگی جوان پسندانه آنها در این کلکسیون زیبا خارق العاده شود .

 

واکنش های متفاوت و زیادی به حملات تروریستی به پاریس در ماه نوامبر همان سال شد و طراحان فشن هم واکنش خاص خودشان را به این رویداد داشتند.  درست همان زمانی این حملات رخ دادند که طراحان در حال آماده کردن کلکسیون های خود بودند و جیامباتیستا والی (Giambattista Valli) یکی از آنها بود. ایده او این بود که نظری به باغ های مشهور این شهر بیندازد. او در پشت صحنه هفته مد پاریس طی مصاحبه ای با مجله ووگ گفته بود: «این یه جور تشکر از پاریسه. می دونین که من علاقه شدیدی به گل ها دارم. این بار گل های پارک باگاتل، باغ لوکزامبورگ، کاخ سلطنتی و باغ توئلیری رو در کارهام آوردم.»

شاید جنجالی ترین کلکسیون هفته مد امسال کلکسیون اوت کوتور ویکتور و رولف (Viktor & Rolf) بود. دیزاین های برج وار کوبیست کلکسیون ویکتور و رولف اگرچه غیرقابل پوشیدن به نظر میرسندند ولی از نظر هنری نوع متفاوتی از اوت کوتور را به هفته مد پاریس ۲۰۱۶ معرفی کردند.

مدل های این دفیله بیشتر آثار هنری سه بعدی بودند تا اینکه لباس های یک کلکسیون فشن را به تن داشته باشند. ویکتور هورستینگ و رولف اسنورن که خود را “هنرمندهای فشن” می دانند بار دیگر با این کلکسیون و چشمکی به رادیکال ترین جنبش هنری در سال های اخیر، مرزهای قابلیت پوشیدن آثار هنری شان را محک زدند. با اولین لباس، نیت آنها با این کلکسیون مشخص شد و با وارد شدن بقیه مدل ها، لباس ها بیشتر و بیشتر فرم هنری به خود گرفتند و از شکل لباس خارج شدند. کلاژهای سبک براک، برش هایی به سبک هنری ماتیس ( نقاش بنام) و همچنین سبک شاخص هنر پیکاسو یعنی کوبیسم در همه لباس ها بچشم میخورد.

 

اما سراغ الی صعب و نمایش طرحهایش در هفته مد پاریس میرویم. همانطور که خود الی صعب می گوید کشور هندوستان پس زمینه و الهامبخش طرح های اوست و آمیزه تازه ای از فرمالیسم و خطوط ابتدایی و ساده را متجلی میکند. البته این طراح لبنانی همیشه بازگشت به سبک آشنای خود را ترجیح می دهد، ولی در این مجموعه روی تغییر و تحول متمرکز بوده است. کلکسیون قبلی او روی سبکی جوان پسندانه متمرکز بود، ولی در هفته مد پاریس ۲۰۱۶ او مدرنیته را با بوت ها و کیف های کوله پشتی چرم متالیک پیاده کرده بود.

اما کلکسیون زهیر مراد که شاید یکی از زیباترین و رویایی ترین دفیله های اوت کوتور ۲۰۱۶ پاریس بود خطوط منحنی را با تورهای نازک و طرح های زیبای گل ها، گلبرگ ها و برگ های اپلیکه، دانتل ها و ارگانزاهای باارزش و گرانقیمت در قالب پیراهن های بلند و کوتاه با جزئیاتی مسحورکننده روی صحنه آورده بود تا باری دیگر طرفداران خودش را شگفت زده کند. همچنین در کنار این مجموعه لباس عروسهای نفیس و متحیر کننده ای ارائه شده بود که از نظر ظرافت در نوع خود بی سابقه بودند.

در پایان تعدادی از کارهای این مجموعه را بررسی میکنیم:

مطالعه این مطالب هم پیشنهاد می شود: